Kaygı hayatta kalmamızı sağlayan ve yaşamsal aktivitelerimiz için bizi harekete geçiren çok temel bir duygudur. Yaşamımıza kattığı, getirdiği pek çok şeyin yanında kaygının sıklığı ve yoğunluğu artmışsa yaşam kalitemiz bozulabilir. Yaşamın pek çok alanında sıklıkla kaygı duymak ve bu kaygının yaşamımızda belirleyici bir unsur olması yaygın anksiyete yaşıyor olabileceğimize bir işarettir. Eğer kendinizi buna benzer bir durumun içinde hissediyorsanız bir uzmana başvurabilirsiniz.
Kendinizi çoğunlukla değersiz, çaresiz, yetersiz ya da suçlu hissediyorsanız ve/veya günlük aktivitelerinizi gerçekleştirmekte güçlük yaşıyorsanız depresif belirtiler gösteriyor olabilirsiniz. Yaşamdan keyif alamama, uyku ve iştahta görülen değişimler, cinsel isteksizlik gibi belirtiler de depresif belirtiler arasında yer almaktadır. Zaman zaman hepimizin içinden geçebileceği bu gibi süreçlerde bazen baş etmekte daha fazla zorlanırız. Bu durumda psikolojik destek almak süreci kolaylaştırabilir ve çözüm sunabilir.
Bir süredir sıklıkla kötü bir şey olacağından ya da her an bir tehlikenin içinde kalacağınızdan endişe ediyorsanız ve/veya kalp çarpıntısı, nefes darlığı, titreme vb. bedensel semptomlar gösteriyorsanız en az bir defa panik atak geçirmiş olabilirsiniz. Panik atak geçirme durumunuz kronik hale gelmişse bu durum panik bozukluğa işaret etmektedir.
Hepimiz ilişkilerimizde dönem dönem sorunlar yaşarız. Hatta kimimiz için ilişki kurmak veya sürdürmek başlı başına çok zor bir şeydir. İletişim problemleri yaşamak, sınır koyamamak, güvensizlik hissetmek, ilişkiye dair kaygı duymak, terkedilme korkusu yaşamak ya da farklı pek çok konu ilişkilerimizde sorun yaratıyor olabilir. Eğer bu alanlarda bir değişim yaratmak istiyorsanız problem yaşadığınız kişiyle çift/aile terapisi alabilirsiniz. Bu durum sizin koşullarınıza uygun bir seçenek değilse bireysel terapi ile sorunun kendi payınıza düşen kısmını anlamak ve çözüm yollarını bulmak uygun bir seçenektir.
Hepimizin bir günde zihninden binlerce düşünce geçer. Bu düşüncelerin bazılarının farkında oluruz bazılarını ise hiç fark etmeyiz. Bütün düşüncelerin ortak noktası ise zihnimize gelmesini engelleyemeyeceğimizdir. Obsesif düşünceler takıntılı ve ısrarcı şekilde zihnimize gelen düşünce yapılarıdır. Bu düşüncelere bağlı ortaya çıkan davranış örüntülerimiz varsa OKB (Obsesif Kompulsif Bozukluk) belirtileri gösteriyor olabiliriz. Obsesyon ve kompulsiyonların tedavisinde psikoterapi ve medikal yöntemlerin oldukça etkili olduğu bilinmektedir.
Stres günlük yaşamımızın hemen her alanında içinde kalabildiğimiz bir durumdur. İlişkilerimiz, iş yaşamımız, hatta günlük rutinlerimiz dahi stres yaratan bir durum haline gelmiş olabilir. Stresin yoğunluğu ve sıklığı fazla ise bir başka deyişle stres kronik hale gelmişse ruh sağlığı kadar beden sağlığını da olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Stres faktörlerini anlamak ve stresle başa çıkma becerilerinizi güçlendirmek için yardım alabilirsiniz.
Yaşamımızın bir döneminde bizim, bir yakınımızın ya da tanık olduğumuz bir kişinin yaşamsal bir tehditle karşı karşıya kaldığını deneyimlemiş olabiliriz. Bu gibi süreçlerin ardından genellikle kendimizi eskiye göre daha uyarılmış hissederiz. Aniden gelen öfke, kaygı, korku gibi duyguları daha sık yaşamaya başlarız. Anıya dair sahneler tekrar tekrar gözümüzde canlanabilir. Psikoterapiler ile zihnin anıyı daha sağlıklı işlemesi mümkündür.
Fobiler pek çok alanda ortaya çıkabilir. Hayvan, ulaşım aracı, bir nesne vb. pek çok şeyden korkuyor ve kaçınıyor olabiliriz. Yanı sıra fobiler sıklıkla sosyal alanda ya da performans alanlarında da ortaya çıkabilmektedir. Fobi, günlük pratiklerimizi zorlaştıran bir hale gelmişse, yapmak istediğimiz ya da yaşamımızı kolaylaştıracak bir şeyden bizi mahrum bırakıyorsa terapiye başvurabiliriz.
Yas süreci genellikle bilinenin aksine yalnızca sevdiğimiz birinin kaybı ardından ortaya çıkan bir süreç değildir. Bir ilişkinin bitmesi, bağ kurduğumuz bir yerden (şehir, ülke) ayrılmak, işimizi kaybetmek, birlikte yaşadığımız birinin evden ayrılma süreci vb. durumlarda da yaşayabildiğimiz bir süreçtir. Böyle bir sürecin içinden geçerken psikoterapi desteği almak yaşadığımız süreci anlamlandırmak ve daha sağlıklı atlatmakta yardımcı olabilir.
Telif Hakkı © 2024 Uzman Psikolog Beyza Gençelli - Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.