Şema terapi, başta Psikanalitik kuram ve Bilişsel Davranışçı kuram olmak üzere farklı terapi ekollerinin etkileriyle ortaya çıkan bir kuramdır. Şema Terapiye göre çocukluk çağındaki deneyimlerimiz ile bazı temel düşünce ve inançlar geliştiririz. Bu temel düşünce ve inançlar şema olarak adlandırılır. Şemalar yetişkinlik döneminde bildiğimiz en kısa ve güvenilir yoldur. Aynı zamanda şemalarımız tekrar eden pek çok sorunun kaynağı ve ihtiyaçlarımıza ulaşmamız önündeki engellerdir.
Şemalar katı düşünce kalıplarıdır ve yaşamın ileri dönemlerinde bireylerin kendisi ve yaşadıkları dünyaya ilişkin algılarını şekillendirir. Bazı durumlarda işlevsel olsa da çoğu zaman yeni yollar keşfetmemize engel olurlar. Örneğin Psikiyatrik bozukluklar, bireyin bilincinde olmadığı bu olumsuz kalıplarla uyumlu yaşam olaylarının ardından ortaya çıkabilir. Şema terapi ile bu inançlar üzerine hem teorik hem yaşantısal teknikler kullanılarak çalışılır. Danışan ile terapist arasındaki ilişki de bu süreçte oldukça önem taşımaktadır.
Şema Terapi ile danışanın ihtiyaçlarına ulaşmasının önündeki engeller kaldırılmaya çalışılır. Böylece danışan duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarını daha iyi anlayabilecek ve ifade edebilecektir. Sahip olduğu şemalar sebebiyle yaşadığı ruhsal zorlanmaların, ilişkisel döngü ve çıkmazların önüne geçmek hedeflenir.
Telif Hakkı © 2024 Uzman Psikolog Beyza Gençelli - Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.